Міжнародний день рідної мови у Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 17 імені Саражана В.Г. Миколаївської міської ради Миколаївської області

/Files/images/10__klas/7 (3).jpg

Свято Міжнародного дня рідної мови було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Стало доброю традицією відзначати День рідної мови всіх націй і народностей 21 лютого.

Міжнародне Свято рідної мови послугувало захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Рідна мова – це криниця живої води, невичерпне джерело добра, нескінченна річка слів, струмочок надії.

Традиційно з нагоди Міжнародного дня рідної мови у закладі проводиться низка заходів, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови, найкращої, найсвятішої, найріднішої.

У цей день, 21 лютого, актова зала школи вмістила все шкільне товариство для святкування урочистого загальношкільного Свята «Міжнародний день рідної мови». Під час концертної програми учні співали, декламували вірші про родину та рідну мову, демонстрували її красу та велич і своє шанобливе ставлення до рідної мови.

Нашу велику шкільну родину об’єднало написання диктанту на звання кращого знавця української мови «Україна в нас одна».

Свято продовжили учні 1-4 класів, які взяли участь у вікторині «Кращий знавець рідної мови». Діти щиросердно освідчувалися в любові до рідного слова, в цікавій формі вчились правил граматики.

Привернув увагу декламуванням віршів рідною мовою флешмоб серед учнів 5-7 класів. Прозвучали палкі патріотичні слова у скетч букі «Видатні письменники України». Школярів захопив конкурс скоромовок-спотиканок «Хто зможе повторити?». Змістовно та цікаво відбувся перегляд презентацій про скарбниці духовної і культурної спадщини українського народу серед старшокласників.

Шкільна бібліотека презентувала інформативну тематичну виставку літератури: «Мова – духовне багатство народу».

Творчий конкурс малюнків «Розпізнай фразеологізми» учні 7-8 класів нікого не залишив байдужим.

Наприкінці Свята пролунав Гімн, який змусив защеміти серця учнів та вчителів школи.

Всі заходи були підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство рідної мови.

Свято було пронизано духом добра, любов’ю до рідного слова, до чистих джерел творчості свого народу.

Зберігаючи мову, ми зберігаємо власну душу, те світосприйняття і світорозуміння, що було закладене в нас природою.

Адже, ми відроджуємо велич і багатство рідної мови, тому від кожного із нас залежить плекання рідного слова щодня і повсякчас, а не лише в день рідної мови…

/Files/images/10__klas/4..jpg

/Files/images/10__klas/1. Дитяча бібліотека №6- МОва- духовне багатство народу (1).jpg

/Files/images/10__klas/6 (3).jpg

/Files/images/10__klas/4.2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 273